locationprojects1
locationprojects2

Locatieprojecten

Ergens staat een vervallen leeg huis,
een fabriekspand of de restanten van
een industriŽle structuur. Een plek waar mensen geleefd en gewerkt hebben,
waar bloed, zweet en tranen vloeiden.
Door de industriŽle ontwikkeling heeft het
zijn glorie verloren. De plek,
nu een verlaten oord, werd aan zijn lot
overgelaten.
Dat de locatie een geschiedenis met zich meedraagt is duidelijk. Ondanks dat blijft de emotionele band met die ruimte bestaan voor de mensen van de omgeving, waarvan sommigen misschien de glorietijd nog hebben meegemaakt. De jeugd gebruikt het nu wellicht als hangplek, of voor een geheime afspraak met een liefje. Misschien een mooie plek om te bewandelen, met of zonder kind of een hond.

Dit is de setting.
Voeg daar een stel creatievelingen aan toe. De missie van Compagnie Doedel:
de verlaten plek tijdelijk nieuw leven inblazen. Op, onder, boven en door de gegeven structuur wordt een complete installatie opgebouwd.
Een industriŽle doedelwereld op maat gemaakt, waar metaal, vuur, emotie en zwaar werk altjd aanwezig is.
Uiteindelijk ontstaat er een beeld dat de ooit verlaten locatie transformeert tot een bruisende levende gemeenschap, die de mensen doet dromen naar vergeten tijden en doet hunkeren naar dat wat er te gebeuren staat.

De grond komt tot leven en trilt.
De voorstelling kan beginnen.
De spelers komen het veld op, klimmen in de structuren of zitten er misschien al verscholen; zoals een nieuwe werkdag in een teloorgegane wereld.
Kleine vuurtjes worden ontstoken. Machines en gereedschappen worden getest.
Her en der moet nog wat gesleuteld worden, dingen hersteld. De boel moet opgestookt worden om alles aan de praat
te krijgen; om de beeldende machine
aan te drijven.
Stelselmatig wordt het tempo van de muziek verhoogd, zowel als de acties van de spelers. Het vuur roetsjt langs de spelers
en door de installatie heen, terwijl het benodigde water op en neer wordt getakeld. Het complete bedrijf is nu in beweging. Eenieder doet zijn duit in het zakje om de werkdag vlot te laten verlopen.
Dan volgt de apotheose en lijkt het alsof de complete werkvloer in lichterlaaie staat. Alles draait op volle toeren, vlammen klimmen tegen de muren op of vallen naar beneden. Desondanks heerst er een zekere rust
en lijkt het net of het zo hoort.
Een dag op de werkvloer, ritmisch samenhangend met de muziek.
Plotseling is daar de sirene. De dienst komt tot een einde. De werkdag zit er op. Vuurtjes worden gedoofd, machines komen tot stilstand en het gereedschap wordt
ter zijde geschoven.

De toeschouwer was getuige van het unieke, eenmalige, herleven van
het gebouw. Zijn gevoelens werden letterlijk en figuurlijk aangewakkerd. Hij zag de werkvloer opnieuw in actie, misschien wel illustratief afbranden.
Of dit nu een positief of negatief beeld is, blijft waarschijnlijk in het prodmidden. …ťn ding is zeker, een nieuw verhaal werd geboren. Voor de toeschouwer een aparte gebeurtenis, met nieuwe emoties bij de herinneringen aan deze memorabele plek.

locationprojects3
locationprojects4
locationprojects1
locationprojects2
locationprojects3
locationprojects4